Aardbeien zandtaart

Ingrediënten

zandtaart
- 250 g zelfrijzende bloem
- 1 tl bakpoeder
- 75 g boter, in kleine blokjes gesneden
- 3 el basterdsuiker
- 1 ei, losgeklopt
- 4 el halfvolle melk
- ½ tl vanille-extract
- 1 tl poedersuiker
Aardbeienvulling
- 350 g aardbeien
- 100 ml slagroom
- 100 g magere yoghurt

Bereidingswijze

- Verwarm de oven voor op 220 °C. Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom. Wrijf de boter met uw vingers door het bloemmengsel tot fijne kruimels ontstaan. Roer er dan de basterdsuiker door en maak een kuiltje in het midden.
- Meng het ei, de melk en het vanille-extract in een kom, en giet dit mengsel langzaam in het kuiltje in het deeg. Roer voortdurend, zodat alles goed wordt gemengd. Kneed het deeg vervolgens met uw handen tot het zacht wordt. Rol het deeg voorzichtig tot een bal en leg deze op een bebloemd werkblad.
- Rol het deeg uit tot een cirkel met een diameter van 19 cm. Leg deze op een ingevette bakplaat en bak hem 10-15 minuten, of tot hij voldoende is gerezen, stevig aanvoelt en mooi bruin is bovenaan. Leg hem op een rooster en laat afkoelen.
- Snijd de zandtaart horizontaal door met een groot zaagmes. Haal de bovenste helft er voorzichtig af, leg deze op een schotel en snijd hem in 8 gelijke punten. (U kunt, voor een bijzonder effect, van elk stuk een randje afsnijden, zodat er tussen de punten een beetje ruimte overblijft.) Leg de onderste helft op een serveerschotel.
- Voor de vulling: houd 8 hele aardbeien apart, maak de rest schoon en snijd ze in dikke schijven. Klop de slagroom stijf. Roer de yoghurt los en schep hem dan voorzichtig door de room. Roer tot alles goed is gemengd.
- Verdeel het roommengsel in een dikke laag over de onderste taarthelft en leg daarbovenop de plakjes aardbeien. Druk ze een beetje in de room.
- Zeef de poedersuiker over de punten zandtaart van de bovenste helft. Leg de punten dan boven op de onderste helft. Snijd de opzij gehouden hele aardbeien in plakjes, maar laat ze bovenaan aan elkaar zitten. Schik de plakjes een beetje in de vorm van een waaier en leg op elk stuk zandtaart een waaier. Eet de taart bij voorkeur binnen enkele uren na het afwerken op.